ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

_______

Ο Εβρίμ Ατεσλέρ, Τούρκος μουσικός γεννημένος στη Σμύρνη, παίζει μια σειρά από μουσικά όργανα ανατολικής και δυτικής μουσικής (πιάνο, κιθάρα, νέυ, κλαρίνο, ούτι, μπουζούκι, κρουστά), αλλά κυρίως ασχολείται και έχει ειδικευτεί στην ελληνική μουσική. 

Έχει γίνει γνωστός ως ένας από τους καλύτερους εκτελεστές στην Τουρκία των διάσημων σμυρνέικων και ρεμπέτικων τραγουδιών. Επίσης συνθέτει και ενορχηστρώνει μουσικά έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. 

Οι μουσικές επιδράσεις του Εβρίμ προέρχονται τόσο από την ανατολή όσο και από τη δύση. Το 2007, ακολουθώντας την επιλογή του να ασχοληθεί με την ελληνική μουσική, ίδρυσε το μουσικό σύνολο “Ωκεανός”.  Το συγκρότημα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική μουσική σκηνή της Σμύρνης χάρη στη διαρκή και ενεργή συμμετοχή του σε πολλές ζωντανές παραστάσεις. 

Το 2004 μαζί με οκτώ εξαίρετους έλληνες και τούρκους μουσικούς και τη γνωστή ελληνίδα τραγουδίστρια Ρία Ελληνίδου ίδρυσαν το ελληνοτουρκικό συγκρότημα ΝeaBanda, το οποίο πρωταγωνιστεί στο μουσικό ντοκιμαντέρ του ελληνο-αμερικανού σκηνοθέτη Χρυσοβαλάντη Σταμέλου. Στην ταινία το συγκρότημα παρουσιάζει ζωντανά τα γνωστά σμυρνέικα τραγούδια. Η ταινία τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης σε κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

 

Η παραγωγή του πρώτου προσωπικού δίσκου του Εβρίμ με τίτλο “Αφιερωμένος στο Ρεμπέτικο” έγινε εξ ολοκλήρου στην Αθήνα και διατίθεται στην Ελλάδα, την Τουρκία και το εξωτερικό. Γνωστοί έλληνες μουσικοί συμμετείχαν στην παραγωγή του δίσκου. Την παραγωγή επιμελήθηκε ο Μιχάλης Μπακάλης με τη συμμετοχή των Αντώνη Γερογιάννη, Νίκου Γύρα, Ιμπραήμ Κουρνάζ, Νίκου Μέρμηγκα, Δημήτρη Σίντου και Ασπασίας Στρατηγού και την ηχητική επιμέλεια και επεξεργασία του Γιάννη Μπαξεβάνη.

Ο δίσκος του Εβρίμ Ατέσλερ με τον τίτλο «ΜΑΖΙ» περιλαμβάνει ντουέτα  με 7 γνωστές Ελληνίδες τραγουδίστριες (Ρία Ελληνίδου, Ιουλία Καραπατάκη, Κατερίνα Κατσίγιαννη, Σοφία Παπάζογλου, Φωτεινή Ρεντζή, Ασπασία Στρατηγού, Ειρήνη Χαρίδου), δυο σόλο εκτελέσεις και δυο οργανικά κομμάτια. Μια εξ ολοκλήρου ελληνική παραγωγή, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018 στην Ελλάδα, την Τουρκία και όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.  

Η διαρκής ενασχόληση του Εβρίμ με την εκτέλεση και διάδοση των παραδοσιακών σμυρνέικων και ρεμπέτικων τραγουδιών στην Τουρκία και το εξωτερικό λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στα παλαιότερα  και σύγχρονα είδη ερμηνείας.  

 

Σταθμοί

2007

Έναρξη ζωντανών εμφανίσεων στο Ξενοδοχείο Swissotel Büyük Efes.

2009-2011

Συναυλία για το Τουρκικό Ίδρυμα για την Αναπηρία

Συναυλία Ρεμπέτικου της Εκκλησίας Βαπτιστών Σμύρνης 

Συναυλία ελληνοτουρκικής φιλίας Δίκιλι/ Μυτιλήνης 

Φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας Σμύρνης 

“Μάγκας Τραγούδια” στις πολιτιστικές εκδηλώσεις Κόνακ  Άλσαντζακ

“Ρεμπέτικη βραδυά” του συγκροτήματος “Ωκεανός” στην Κωνσταντινούπολη.

2011

Υποδοχή του επίτημου προσκεκλημένου του 12ου Φεστιβάλ Κινηματαγράφου Σμύρνης διάσημου σκηνοθέτη της ταινίας “Ρεμπέτικο” (1983) στη Σμύρνη.

Προσκεκλημένος στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες ως συνθέτη του τραγουδιού “Μey Zamani”, σάουντρακ της ταινία “Κωδικό όνομα Αφροδίτη” του σκηνοθέτη Ταμέρ Γκαρίπ.

2012

Η ζωή και το έργο του αποτέλεσαν το θέμα ενός από τα ντοκιμαντέρ του έργου “Ιστορίες της απέναντι όχθης” με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή οκτώ ελλήνων και οκτώ τούρκων σκηνοθετών. 

Σύνθεση ζενερίκ της ταινίας “Πόλεμος των Αγγέλων”.

Ρεκόρ 1000 ζωντανών παραστάσεων μέσα σε 5 χρόνια στο Swissotel Büyük Efes. 

2013

Το συγκρότημα “Ωκεανός” σε ζωντανή συναυλία στα πλαίσια του “Φεστιβάλ από τις Δυο Όχθες” με τους γνωστούς καλλιτέχνες Σταύρο Μανουσάκη και Βαρβάρα Κοτσανούρη. 

Μουσική για τη θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου “Alemdar, Σπόρος και Χώμα” σε συνεργασία με τον γνωστό καλλιτέχνη Τανζού Κουμπαρατζίογλου.

2014

Ρεκόρ 1500 ζωντανών παραστάσεων μέσα σε 7 χρόνια στο Swissotel Büyük Efes 

Προσκεκλημένος στο έργο “Καλημέρχαμπα” του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Προσκεκλημένος καλλιτένχης στη συναυλία “Σμυρνέικο Μινόρε” του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας στη Σμύρνη σε διδασκαλία Άρη Κονιδάρη και Δανάης Μπαλτάση

Διευθυντής σκηνικής παρουσίασης της χορωδίας “Η λαχτάρα των δυο οχθών” του Ιδρύματος Αναταλλαγέντων Λωζάνης 

Ίδρυση του συγκροτήματος NeaBanda με τους έλληνες μουσικούς Άρη Κονιδάρη και Μιχάλη Μπακάλη

2015

Προσκεκλημένος της Φεβρωνίας Ρεβύνθη στο ραδιόφωνο της EΡΤ Open

Ηχογραφήσεις του συγκροτήματος NeaBanda στην Αθήνα 

Διεύθυνση χορωδίας “Τα Χαρούμενα Παιδιά της Σμύρνης”

Συναυλία του συγκροτήματος Ωκεανός στο “Φεστιβάλ Ελληνικών Τροφίμων” της Σμύρνης

Συναυλίες του συγκροτήματος NeaBanda στην Προκυμαία της Σμύρνης και στο Κορδελιό. 

Συναυλίες της χορωδίας “Η λαχτάρα των δυο οχθών”

Συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό και το Σύνδρομο Ντάουν 

Συναυλία του συγκροτήματος Ωκεανός στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Άλσαντζακ

Συμμετοχή στα γυρίσματα του μουσικού ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη της οργάνωσης “Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιστιμικά”

2016 

Μουσική παράσταση στα πλαίσια της εκδήλωσης του επίτημου Προξενείου της Λευκορωσίας στη Σμύρνη με τίτλο “Ημέρες Σλαβικού Πολιτισμού και Τέχνης”

Μουσική παράσταση του συγκροτήματος Ωκεανός προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Συνέντευξη για τη στήλη “Ιδέες και Τέχνες” της εφημερίδας “Καθημερινή”

Ζωντανές μουσικές παραστάσεις στη Σάμο. 

Συναυλίες στο Μαβιμπαχτσέ στη Σμύρνη. 

Προσκεκλημένος στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης στην πρεμιέρα του μουσικού ντοκιμαντέρ “Journey Through Smyrna”στον ιστορικό κινηματογράφο Directors' Guild.

Ρεκόρ 2000 ζωντανών παραστάσεων μέσα σε 8 χρόνια στο Swissotel Büyük Efes

Ηχογραφήσεις στο στούντιο Antart στην Αθήνα για το δίσκο “Αφιερωμένος στο Ρεμπέτικο”

Πρεμιέρα του μουσικού ντοκιμαντέρ “Journey Through Smyrna” στη Σμύρνη στα πλαίσια του 17ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

2017

Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “Αφιερωμένος στο Ρεμπέτικο” κυκλοφορεί στην Αθήνα, την Τουρκία και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ